UPC ja APC hionnan merkitys liittimissä

UPC on lyhenne sanoista Ultra Physical Contact (UPC on paranneltu "vanhanaikaisesta" PC hionnasta) ja APC on lyhenne sanoista Angled Physical Contact. Karkeasti suomennettuna nämä tarkoittavat suoraa fyysistä kontaktia ja viistoa fyysistä kontaktia. UPC liittimen ferrule on siis hiottu suoraan kulmaan, kun taas APC liittimen hionta on tehty 8 asteen kulmassa. Tämä vino hionta saa aikaan sen, että liitospinnassa tapahtuva signaalin heijastus ei tapahdu kohtisuoraan takasin, vaan kuidun reunoille ja tämän seurauksena saadaan aikaan suurempi heijastusvaimennus liitoksessa. APC liittimiä käytetään pääsääntöisesti vain yksimuotokuiduissa ja niitä käytetään yleisesti FTTx, PON ja WDM kohteissa.

Liitintyypit

Yleisesti yksimuotoliittimet ovat väriltään sinisiä UPC hiottuna ja vihreitä APC hiottuna. Monimuotokuitujen liittimet ovat beige-harmaita riippumatta siitä onko kuitu OM1, OM3, OM4 vai OM5. Metalliset ST ja FC APC liittimet tunnistaa vihreästä taivutussuojasta, kun taas UPC hiotuissa ja monimuotoliittimissä taivutussuoja on musta. Yleensä tuotteen liitintyypin perässä ei mainita UPC hiontaa, paitsi jos samassa kaapelissa on myös APC hiottuja liittimiä. Esimerkkina Simplex SC - SC SM 2 m, ja Simplex SC/APC - SC/UPC SM 2 m.

Muovirunkoiset SC ja LC liittimet ovat kaikista yleisimmät liittimet kaikissa valokuituverkoissa. LC liitin on karkeasti puolet pienempi SC liittimeen nähden ja täten samaan asennuskohteeseen saadaan kaksinkertainen määrä LC liittimiä. Yksimuoto SC ja LC liittimistä UPC hiotut ovat väriltään sinisiä, APC hiotut vihreitä, ja monimuoto liittimet kuitutyypistä riippumatta beige-harmaan värisiä. LC kytkentäkuiduissa on yleensä liittimen perässä lisäkynsi helpottamaan lukituksen käyttöä. LC häntäkuiduissa lisäkynttä taas ei yleensä ole.


SC/UPC SM liitin

SC/APC SM liitin

SC MM liitin

LC/UPC SM liitin

LC/APC SM liitin

LC OM3 liitin

Metallirunkoiset FC ja ST liittimet ovat vanhemman mallisia liittimiä ja näiden käyttö alkaa olla jo harvinaisempaa. FC liittimen tunnistaa kierrekiinnityksestä ja ST liittimen tappikiinnityksestä (liittimessä lukitusura adapterissa olevalle tapille). FC ja ST liittimissä pääsääntöisesti musta taivutussuoja, mutta yksimuoto APC hiotuissa liittimissä vihreä taivutussuoja ja lisäksi ST/UPC liittimissä monesti keltainen taivutussuoja.

FC/UPC SM liitin

FC/APC SM liitin

FC MM liitin

ST/UPC SM liitin

ST MM liitin

Alla vähemmän yleiset LSH, ja kaksikuituiset MT-RJ ja SN liitin. Näitä ei juurikaan ole varastotuotteina, joten tarvittaessa kysy saatavuus. Monesti tehdastilauksena saadaan toimitettua lähes mitä tahansa asiakkaan toiveen mukaan.

LSH/APC SM liitin (E-2000™/APC)

MT-RJ MM liitin (naaras)

SN SM liitin